Siirry sisältöön
Varte-kodit

Uudiskohteen uskaltaa ostaa vakaalta rakentajalta

Varte on rakennuttanut jo 30 vuoden ajan koteja.

Varte

Varte-Kummeliheikki-as13

Uuden kodin ostaminen on aina iso päätös, jota tulee pohtia monelta kantilta. Uutta asuntoa etsivä voi pelätä tämänhetkistä rakennusalan tilannetta mutta uuden asunnon ostaminen voi olla hyvinkin riskittömämpää kuin vanhemman asunnon.

Rakennusalaa on viimeisten vuosien aikana ravistellut niin koronapandemia, sota, energiakriisi sekä korkojen nousu, rakennusalan perheyritys Varte on pysynyt edelleen vakaana ja luotettavana rakentajana.

- Asuntomarkkinat ovat kohdanneet isoja haasteita viimevuosina. Meilläkin asuntomyynnin vauhti hyytyi markkinoiden mukana ja joitain aloituksia jouduimme lykkäämään eteenpäin. Kaupanteolle on ollut suurimpana esteenä yleinen epävarmuus, kun asiakkaat pohtivat milloin uuden kodin uskaltaa ostaa, kertoo Varten myyntipäällikkö Minna Hyyrynen.

Varte-Minna-hyyrynen-4-3

Uudiskohteissa on tällä hetkellä paljon tarjontaa. Rakennuslupien myöntämiset romahtivat viime vuonna, eikä uudiskohteiden aloituksia ole käynnistetty vasten markkinaa. Tämä tarkoittaa, että kun tämänhetkinen tarjonta saadaan myytyä, voi uudiskohteet olla hyvän tovin kiven alla.

- Jos tarve on, on tällä hetkellä hyvä aika ostaa uudiskohteesta asunto koska tarjontaa löytyy. Halutuimmat asunnot ovat usein parhaimmilla paikoilla, ja näissä myös jälleenmyyntihinta pysyy korkeimpana tulevaisuutta ajatellen. Korkojen nousu on näyttänyt jo tasaantumista ja pikkuhiljaa asunnonostajien luottamus talouteenkin vahvistuu,” toteaa Hyyrynen.

Uudiskohteet ovat yleisimmin RS-kohteita, jolloin osakkaiden ja taloyhtiön turvaksi asetetaan asuntokauppalain vaatimat 3 eri vakuutta: rakentamisvaiheen vakuus, rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus ja suorituskyvyttömyysvakuutus.

- Meillä on aina omistusasuntokohteet RS-tuotantoa, ja näissä tietenkin asuntokauppalain vaatimat vakuudet voimassa aina työmaalta lähtien. Uusissa yhtiössä kaikki pinnat ja tekniikka ovat uusia, mikä tekee myös asumisesta energiatehokasta, ja asukas välttyy mahdollisilta yllättäviltä korjauksilta sekä niistä aiheutuvilta kustannuksilta. Lisäksi valmiissa uudiskohteessa asiakas pääsee näkemään asunnon ja työnlaadun ennen päätöksen tekoa. ”, kertoo Hyyrynen.

Muutoksessa on hyvääkin tapahtunut, sillä varainsiirtoverolaki muuttui tämän vuoden alusta. Uutta asuntoa ostavalle se tarkoittaa pienempää maksettavaa veroa, kun asunto-osakkeesta maksettava vero laski 1,5 prosenttiin asunnon velattomasta hinnasta. Isompien asuntojen kohdalla, hyöty asunnon ostajalle voi olla jopa tuhansia euroja.

- Meillä on tällä hetkellä vain parisen kymmentä valmista asuntoa myytävänä ja nekin eri alueilta. Olemme varteenotettava vaihtoehto uudisasuntoa pohtivalle, sillä olemme yrityksenä vakaa rakennusalan yritys. Olemme onnistuneet säilyttämään hyvän maksuvalmiuden, omavaraisuuden sekä kannattavuuden rakennusalaa kohdanneiden haasteiden keskellä. Lisäksi uusia hyviä kohteita olemme suunnitelleet taustalla koko ajan,” Hyyrynen toteaa.

Vartella on jo 30 vuoden taival takana. Yritys on kasvanut Kouvolan torin laidalta merkittäväksi rakennusalan toimijaksi Suomessa. Varte-konsernin liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella 198,7 miljoonaa euroa liiketuloksen ollessa 3,5 %. Toiminnan peruspilarina on toimia ja rakentaa vastuullisesti. Tänä päivänä yli 200 vartelaista rakentaa yhdessä Varten tulevaisuutta.

 

Kodinetsijän sivulle

 

 

TIESITKÖ? Mikä on varainsiirtovero?

Kun ostaa kiinteistön, asunto-osakkeen tai muun arvopaperin pitää kaupasta tehdä varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa varainsiirtovero. Jos asunnon myynnissä on ollut mukana välittäjä ostaja maksaa varainsiirtoveron kaupanteon yhteydessä mutta jos kauppa on tehty ilman välittäjää pitää ostajan tehdä varainsiirtoilmoitus ja maksaa varainsiirtovero itsenäisesti suoraan Verohallinnolle. Tietyissä tapauksissa varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa kuten asumisoikeusasunnosta tai perinnöstä. Varainsiirtovetoilmoitus koskee myös ensiasunnon ostajia, jotka ovat tehneet kaupat vuoden 2023 aikana vaikka olisivat vapautettu varainsiirtoverosta.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Varte-kodit

Uudiskohteen uskaltaa ostaa vakaalta rakentajalta

Varte 28.02.2024

Varte-kodit

Aktiivisen elämän Ruoriniemi

Varte 16.02.2024

Varte-kodit

Uudessa kodissa saa aidosti nauttia Saimaan maisemista

Varte 22.01.2024