Siirry sisältöön
Projektit

Monisukupolvikorttelin taideteossuunnitelman voittaja on valittu

Ranta-Kartanon monisukupolvisen asuinkorttelin puurelief-taideteos valitaan torstaina 10.3.2022

Varte

Varte-Lahti-Ranta-Kartano-MSPK-havainnekuva

Varte Lahti Oy järjesti yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa kilpailun Lahden Ranta-Kartanon monisukupolvikortteliin toteutettavasta puurelief-taideteoksesta. Kilpailun tavoitteena oli löytää ehdotus, jonka mukaan toteutetaan puinen taideteos elävöittämään ja piristämään monisukupolvikorttelin pääsisäänkäynnin ympäristöä, sekä nostamaan sisäänkäynnin esteettistä arvoa.

”Ranta-Kartanon monisukupolvikortteli on Lahdelle merkittävä kohde ja myös meille paikallisena toimijana tärkeä. Onnistuimme järjestämään laadukkaan suunnittelukilpailun yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa kohteeseen keskeiselle paikalle toteutettavalle taideteokselle,” kertoo Varte Lahden työmaan tekninen päällikkö Tommi Rintala.

LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin kuvataideopiskelijat tekivät teossuunnitelmia osana Taide ja teknologia -opintojaksoa tammi - helmikuussa 2022. Suunnitelmakilpailuun osallistui kahdeksan opiskelijaa yhteensä 13 erilaisella teosehdotuksella.

Suunnittelukilpailua varten Varte Lahti perusti rakennushankkeen osapuolista tuomariston, johon osallistui:

  • LAB, William Dennisuk, kuvataiteen lehtori
  • Lahden vanhusten asuntosäätiö, Sanna Mäkinen, toiminnanjohtaja
  • Avain Asunnot, Ruut Vesenterä, myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö
  • Sigge Arkkitehdit Oy, Jani Vahala, ARK pääsuunnittelija
  • Varte yhtiöt, Heikki Koho, hallituksen puheenjohtaja
  • Varte Lahti Oy, Tommi Rintala, työmaan tekninen päällikkö.

Kilpailuun osallistuneet teossuunnitelmat esitettiin tuomaristolle torstaina 10.3. Esityksien pohjalta tuomaristo valitsi kolme ehdotusta palkittavaksi ja näistä yhden teossuunnitelman toteutettavaksi monisukupolvikortteliin. Arvostelussa kiinnitettiin huomiota teoksen innovatiivisuuteen ja ilmaisuvoimaan, esteettiseen kauneuteen, toteutuksen selkeyteen sekä idean persoonallisuuteen.

”Oli ilo ja kunnia saada tutustua nuorien taiteilijoiden suunnitelmiin. Erityisesti mieltä lämmitti lähiympäristön luontoelementeistä saatu inspiraatio. Voittajaksi valittu teos oli tuomaristossa yhtenäisesti valittu. Teoksessa huokui juuri sitä mitä kilpailun avulla toivottiin löytyvän, luonnon monimuotoisuus ja kerroksellisuus, jotka tulevat esiintymään taiteena talon sisäänkäynnin yhteydessä. Tämä sama tunnelma ja henki tulee varmasti esiintymään myös monisukupolvitalon asukaskunnassa”, kertoo Avain Asuntojen myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö Ruut Vesenterä.

Havainnekuva-Vuosirenkaat-Lotta-Tiili

Suunnitelmakilpailun voitti Lotta Tilli teossuunnitelmallaan Vuosirenkaat. Teoksen teemana esitettiin vuosirenkaat, luontoyhteys ja monisukupolvinen yhteisö. Teoksessa puiden vuosirenkaat toimivat symbolisena elementtinä kuvaamaan rakennuksen asiakkaita. Jaetulle toiselle sijalle valittiin Teemu Kykyrin teos Tukkijätkät ja Toivo Kiviniemen teos Vesijärvi.

”Taidekilpailu kiinnittää korttelin osaksi sitä Ranta-Kartanon kokonaisuutta, jossa rakennuksiin liittyvällä taiteella on haluttu nostaa alueen esteettistä ilmettä osana Lahden kaupunkia. On hienoa, että paikallinen osaaminen korostuu korttelin toteutuksessa. Uskon, että asukkaamme osaavat arvostaa opiskelijoiden luomaa kauneutta”, toteaa Lahden vanhusten asuntosäätiön toiminnanjohtaja Sanna Mäkinen.  

LAB-ammattikorkeakoulu vastaa kilpailussa voittaneen teoksen toteutuksesta. Teos asennetaan paikoilleen syyskuussa 2022 yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun ja Varte Lahden kanssa.

”LABin kuvataiteen kädenjälki tulee näkymään monisukupolvikorttelissa merkittävällä paikalla. Olemme todella tyytyväisiä, miten paljon hyviä ja ammattilaistason ehdotuksia pystyimme esittelemään tuomaristolle”, sanoo kuvataiteen osaamispäällikkö Eija Mustonen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Taideteoksen julkistuksesta järjestetään julkistamistilaisuus lokakuussa yhdessä rakennushankkeen osapuolien Varte Lahti, Avain Asunnot, Lahden vanhusten asuntosäätiö ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa.

 

Teossuunnitelman esittelytilaisuus 10.3.2022 Lahdessa

Kuva palkitsemistilaisuudesta. Kuvassa: Tommi Rintala, Jorma Lehtonen, William Dennisuk, Sanna Mäkinen, Ruut Vesenterä, Heikki Koho.

 

Lisätietoja:

Varte Lahti Oy, Tommi Rintala, työmaan tekninen päällikkö p. 040 591 0071, tommi.rintala@varte.fi

LAB-ammattikorkeakoulu, Eija Mustonen, osaamispäällikkö, p. 0407633 690, eija.mustonen@lab.fi

Avain Asunnot Oy, Ruut Vesenterä, myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö, 040 173 6771, ruut.vesentera@avainyhtiot.fi

Lahden vanhusten asuntosäätiö sr, Sanna Mäkinen, toiminnanjohtaja, p. 0400 54 3828, sanna.makinen@lvas.fi

 

***

Varte-konserni on yli 25 vuotta toiminut suomalainen talonrakennusalan perheyritys. Varte tekee niin asuin- kuin toimitilarakentamista ja on erikoistunut niin uudis- kuin korjausrakentamiseen. Varte Lahti Oy on osa Varte-konsernia. Konsernin liikevaihto 30.9.2021 päättyneellä tilikaudella oli 173,2 miljoonaa euroa. www.varte.fi

LAB-ammattikorkeakoulu on työelämän innovaatiokorkeakoulu, joka toimii Lahdessa, Lappeenrannassa ja verkossa. Tarjoamme koulutusta viidellä eri alalla: sosiaali- ja terveysala, tekniikka, liiketalous, hotelli-, ravintola- ja matkailuala sekä muotoilu, kuvataide ja visuaalinen viestintä. Vahvuuksiamme ovat kiertotalous, design, innovaatiot sekä hyvinvointi. Meillä työskentelee yli 8 500 opiskelijaa sekä 500 opettajaa ja TKI-asiantuntijaa. www.lab.fi

Avain Yhtiöt on yksi nopeimmin kasvavista asuntosijoitusyhtiöistä ja suurimmista kotimaisista investoijista Suomessa. Rakennamme kestäviä kaupunkeja ja tarjoamme vastuullista asumista kaupunkilaisille, jotka arvostavat laatua, ekologisuutta ja vaivattomuutta. Suunnittelemme, kehitämme ja toteutamme vuosittain 1000 uutta asuntoa keskeisille kasvualueille Suomessa. Konsernin vuosittaiset investoinnit ovat lähes 200 milj. €. Omistamme yli 10 000 asuntoa ja koko kiinteistökantamme arvo on 1,4 mrd. €. Työllistämme noin 100 rakennuttamisen, urakoinnin, kiinteistöalan ja palvelun rautaista ammattilaista. www.avainasunnot.fi

Lahden vanhusten asuntosäätiö sr on Lahdessa toimiva ikäihmisten ja erityisryhmien asuntojen ja palveluiden tarjoaja. Säätiö vuokrauksessa on 1206 kotia. Säätiö toiminnallaan edistää ikääntyneen ihmisen laadukasta ja toimintakykyä tukevaa kotona asumista. www.lvas.fi

 

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Urakat

Varte urakoi 148 asuntoa Jätkäsaareen

Varte 31.05.2024

Havainnekuva Versowoodin uudesta pääkonttorista iltavalaistuksessa
Urakat

Varte Lahti urakoi Versowoodin pääkonttorin

Varte 31.05.2024

Urakat

Varte urakoi Suomen Keskuskodeille Jätkäsaareen 60 asuntoa

Varte 24.05.2024