18.1.2017 Vuoden vartelainen Seppo Tuoriniemi kertoo työstään

Keväällä 2015 aloitettu kerrostalo komeilee lähes valmiina Pasilassa. Yksi sen rakentajista on Vartella yli 9 vuotta työskennellyt kirvesmies Seppo Tuoriniemi. ”Tulin aikoinaan Vartelle kilpailijan palveluksesta usean muun työntekijän kanssa. Koko Varte-urani ajan olen työskennellyt kirvesmiehenä.” Kirvesmiehet ovat rakennusalan moniosaajia. ”Työhön kuuluvat laajasti monenlaiset rakennustyöt aina materiaalien käsittelystä, mittaamiseen ja asennuksiin. Kirvesmiehet työskentelevät rakennuksilla aivan projektin alusta viimeistelyyn saakka. Sähkö- ja LVI- työt ja maalauksen hoitavat sitten muut ammattilaiset.”

 

Seppo Tuoriniemi
Kirvesmies
59-vuotias
Kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta,
muuttanut Helsinkiin
90-luvun alussa
Vuoden vartelainen 2016

LAADUKASTA RAKENTAMISTA
Kirvesmiehen työ on pysynyt vuosien varrella varsin samanlaisena. ”Tässä työssä ei kerralla tule suuria uudistuksia ja uudet asiat oppii kyllä käytännön työn kautta. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut koneiden ja työkalujen kautta. Ennen tehtiin enemmän pelkillä käsillä, nyt on useissa hommissa kone auttamassa. Nykyisin töitä tehdään pienemmällä porukalla kuin esimerkiksi 70-luvulla ja työturvallisuus on parantunut huimasti. Myös työn laatu on huippuluokkaa. Rakennusalan määräykset varmistavat, että esimerkiksi kosteutta mitataan jatkuvasti. Laatu näkyy lisäksi asuntojen sisällä esimerkiksi pintamateriaalien valinnoissa.”

Rakennusalalla on tavallista, että työporukka vaihtuu aina kohdekohtaisesti. ”Olen kuitenkin jo sen verran kauan täällä työskennellyt, että tunnen suurimman osan vartelaisista, joten sopeutumisessa ei ole vaikeuksia. Nykyinen tiimimme on pysynyt melkein samana jo kolmisen vuotta ja työparini kanssa olen tehnyt töitä jo useamman vuoden. Siinä ajassa oppii kyllä, mitä toinen ajattelee ja tekee.”

KAIKKI TEKEVÄT OMAN OSANSA
Rakennustyömailla tehdään töitä ympäri vuoden. ”Suurinta haittaa työn edistymiselle tekee lumisade. Lumen siivoamisesta tulee paljon turhaa työtä. Pakkanen ei juurikaan haittaa työntekoa hyvien varusteiden takia. Kuitenkin kylmän kivutessa yli -20°:n työmaa hidastuu, kun nosturit eivät määräysten vuoksi voi enää nostaa tavaraa. Silloin tehdään jotakin muuta.” Tuoriniemen mukaan rakennuksilla jokainen tekee oman osansa. ”En ole huomannut, että meidän työmaalla kukaan laiskottelisi, vaan kaikki tekevät oman työnsä määrätietoisesti. Yleensä myös aliurakoitsijoiden työntekijöiden kanssa tulee hyvin toimeen. Ainoana haasteena on, ettei yhteistä kieltä aina ole.”